Interviu eveniment cu profesorul Mihai Stoian

Dragi prieteni, readucem în atenția dumneavoastră un interviu făcut cu câțiva ani în urmă, cu speranța că vom putea să dăm și sfârșitul acestui interviu într-un viitor apropiat.

  Intr-o dupa-amiaza friguroasa de iarna l-am gasit pe domnul Mihai Stoian (Misu Stoian cum il stiu negrestenii)  in sala de sport  antrenand cativa tineri  sa joace fotbal. L-am invitat si l-am provocat in acelasi timp la o discutie despre fotbalul negrestean. A acceptat cu placere aceasta discutie.

  • Domnule profesor de cand activati in domeniul sportului in general si al fotbalului in special?
  • Am fost pasionat de fotbal de mic copil. De atunci am si practicat acest sport. Debutul meu in fotbalul de performanta a avut loc in anul  1965 cand eram jucator la juniorii republicani ai echipei Unirea Negresti, unde i-am avut colegi printre altii pe Stefan Vasilescu (fiul doctorului Vasilescu), Constantin Ciortan, Dumitru Mihai-(Mitea), Ion Creanga, Andi Paraschiv, Mihai Fotescu, Petrica Ciocan, unii dintre ei decedati in acest moment, Dumnezeu sa-i odihneasca in pace. In returul acelui campionat aproximativ  jumatate din jucatorii echipei de juniori republicani au fost promovati la prima echipa unde au jucat 4-5 meciuri fiecare. La sfarsitul acelui  campionat echipa de seniori sub indrumarea domnului Dr. Mircea Vasilescu (directorul Spitalului Negresti) a promovat in divizia C.

Un an mai tarziu in anul 1966 echipa a retrogradat. In campionatul 1966-1967, echipa nu a activat, iar in urmatorul an s-a reinscris in campionatul regional de unde, la sfarsitul campionatului in anul 1968 a promovat din nou in divizia C. A jucat acel tur de campionat in divizia C iar in retur datorita faptului ca o mare parte din componentii de baza au plecat in armata echipa a fost retrasa din campionat.

  • Cand ati inceput cariera de antrenor de fotbal?
  • In anul 1973 dupa terminarea facultatii m-am angajat profesor de sport la Scoala Generala Negresti (actual Mihai David), am activat ca jucator- antrenor la echipa Unirea Negresti. De echipa se ocupa atunci secretarul primariei domnul Nicu Chiriac.

Imi amintesc ca in acea echipa activau  jucatori din trei generatii: prima generatie cu jucatori in jur de 30 ani din care faceau parte  Vasile Cioncu, Dan Ungureanu, Vasile Maftei, etc, a doua generatie cu jucatori cu varsta de 23-24 ani din care faceau parte  Mihai Dumitru, Petrica Ciocan, Costel Straub, etc, iar a treia generatie formata din elevi de liceu din care faceau parte  Relu Gologan, Brudasca, Petre Predescu, etc.

Am terminat turul acelui campionat pe primul loc. In retur au  fost unele rezultate mai putin bune in urma unor jocuri de culise facute de adversari,  iar la baraj in acel an a ajuns echipa din Valeni care a si promovat in divizia C.

  • Observ ca echipa Unirea Negresti juca mereu pentru clasarea pe primele locuri.
  • In campionatul judetean Negrestiul a avut intotdeauna echipa buna si foarte buna. In anul 1982 la conducerea Primariei Negresti a venit domnul Oancea iar ca secretar domnul Bulumac. Amandoi erau pasionati de fotbal. La sfarsitul campionatului 1983-1984 echipa a promovat din nou in divizia C, dupa un play-off jucat la Vaslui cu 4 echipe, principala contracandidata fiind cea din Husi.

Echipa a activat in divizia C pana in anul 1991 cand a retrogradat in campionatul judetean.

-Ati antrenat si alte echipe de fotbal?

– Da. In anul 1989 in turul campionatului , am fost antrenor secund la echipa de divizia B, Viitorul Vaslui.In anul 1991 am antrenat echipa de divizia C, MARVAS Vaslui.

Ce ati facut dupa retrogradarea echipei Unirea Negresti din divizia C in 1991?

– M-am dedicat in continuare fotbalului.Am creat clase de fotbal la Scoala Generala Negresti, intre anii 1995 -1998. Din aceste clase au iesit cativa jucatori de fotbal foarte buni care au activat la echipa de seniori din Negresti incepand cu anul 1998 cand am revenit antrenor la Unirea.

Echipa a crescut de la an la an, pana in 2001 cand a castigat campionatul judetean de fotbal si a mers la barajul de promovare sustinut la Rosnov. Barajul a fost sustinut in compania echipei Consard Bacau, o echipa care avea in componenta jucatori foarte buni cu mare experienta care au activat in diviziile A si B, cum ar fi : Costel Solomon, Andronic, Soimaru, etc. Dupa un meci extraordinar am castigat cu 4-3 si am promovat in divizia C.

Printre jucatorii care au jucat in acel meci de baraj se aflau : Lucian Rotaru, Benone Rotundu, Florin Adam, Florin Asaftei, Liviu Balan, Dorinel Moraru, Marius Barnoveanu, Alex Stoian, Bogdan Asaftei, Ovidiu Onofrei, Ion Mardari, etc, jucatori foarte buni.

  • Care au fost cei mai completi fotbalisti cu care ati lucrat?
  • E foarte greu de spus.Am antrenat foarte multi fotbalisti de calitate.
  • Si totusi…….
  • Unul din cei mai talentati a fost Dan Cioncu. La varsta de 16 ani era cautat de echipe din divizia C si a ajuns sa joace  in divizia B.

Un jucator extraordinar de serios, cu forta, tehnica si un caracter deosebit a fost Luta Mardare. A jucat in cariera sa in divizia B la Viitorul Vaslui.

Alt jucator descoperit de mine si antrenat un an de zile a fost Ion Campeanu, din Glodeni, portar in divizia A la Poli Iasi si Progresul Bucuresti, fost antrenor de portari la FC Vaslui.

Alti doi fotbalisti antrenati de mine care au ajuns sa joace in divizia A sunt Mihai Lungu si Costel Chiratcu din Zapodeni. Mihai Lungu este cel care a marcat golul pentru Gloria Bistrita in meciul de cupa UEFA cu Real Zaragoza , pierdut de Gloria acasa cu 1-2, in anul in care Zaragoza a a castigat cupa UEFA.

Jucatori de mare calitate au  fost si : Ion Sofrone, Costica Irimia, Stefan Vasiliu, Mihai Horga, Fane Mardare, Petrica Asaftei, Marin Buzduc si lista poate continua.

Am antrenat si alti jucatori de mare talent cum ar fi Gabi Gradinariu, care daca ar fi imbratisat aceasta meserie ar fi ajuns un mare fotbalist.

-Au fost si perioade cand nu ati activat ca antrenor la echipa Unirea Negresti. Cum a fost?

– Intre anii 1990-1998 a fost o perioada mai grea pentru fotbalul negrestean.In aceasta perioada am promovat competitia cu numele „Memorialul Dr. Vasilescu” pentru a readuce oamenilor din oras in memorie pe cel care a facut prima oara performanta in fotbalul negrestean. La memorial participau echipe de copii din judetele Iasi, Neamt, Bacau, Vaslui, Galati, Suceava, de aceeasi varsta cu copii din clasele antrenate de mine. In anul 1997 echipa din Negresti a si castigat acest turneu.

De altfel stadionul din Negresti poarta numele „Dr. Vasilescu” in memoria acestui mare om.

…………..

Discutia cu domnul Stoian este cu adevarat placuta. Din aceasta cauza si pentru a avea ocazia unei alte intalniri cu dansul am convenit sa continuam alta data.Vom dezvolta pe viitor situatia fotbalului negrestean dupa anul 2001, ceea ce se intampla in prezent si ce se poate face pentru a reinoda traditia tinerilor din orasul nostru pentru sport.

Doresc sa multumesc in mod deosebit domnului Stoian, pentru amabilitate si sa va invit pe dumneavoastra, cetatenii orasului Negresti in acest spatiu de gazduire pentru a transmite astfel de mesaje celorlalti cetateni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*