Oraşul Negreşti zero fonduri europene din G.A.L.

Oraşul Negreşti face parte, alături de alte 9 comune din judeţul Iaşi si 4 din Vaslui, din Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Ştefan cel Mare”.

Proiectul este finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR, iar bugetul total alocat este, potrivit datelor de pe site de 2.562.530,31 EURO.

Comunele din Judeţul Vaslui care fac parte din acest GAL, alături de Negreşti, sunt Codăeşti, Rebricea, Tăcuta şi Dăneşti.

Prin apartenenţa la GAL şi prin depunerea de proiecte viabile, aceste comune au reuşit să-şi rezolve unele nevoi, să-si achiziţioneze utilaje cum ar fi, tractoare, buldoexcavatoare sau chiar maşini de pompieri. Din păcate oraşul Negreşti nu a reuşit să ducă la bun sfârşit nici un proiect în ultimii ani şi nu a atras nici un euro din acest GAL. Nevoi mari există. Cărăm gunoiul cu un tractor care abia mai porneşte, cu o remorcă fără semnalizare, un buldo ar fi foarte necesar atât vara cât şi iarna la deszăpezire, dar am rămas iarăşi în urma căruţei.

Care sunt motivele?. La această întrebare ar trebui să răspundă actuala conducere executivă a Primăriei Negreşti. Ultimul motiv, se pare că, este lipsa certificatului fiscal prin care să arătăm că nu avem datorii. Primăria Negreşti este implicată în cel puţin două procese, prin care se solicită returnarea unor sume de la unele proiecte implementate necorespunzător. Pentru o astfel de restanţă, se pare că au fost dispuse şi unele măsuri asiguratorii de către ANAF, dar informaţiile sunt ţinute ascunse de public.

Pentru execuţia bugetară 2014-2020, oraşului Negreşti îi este  alocata suma aproximativa de 136.000 EURO. Din această sumă aproximativ 60.000 EURO sunt pentru proiecte sociale restul pentru achiziţii de utilaje. Cum primăria nu poate atrage acești bani, cel mai probabil vom rămâne în continuare cu fonduri europene atrase zero în această execuţie bugetară.

Sau cine știe ce se mai pregătește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*