DECLARAȚIE DE REUNIRE

Marți, 27.03.2018, la inițiativa unor consilieri locali, printre care îi evidențiem in mod special pe profesorii de istorie Petronel Baciu și Constantin Săvuță, a fost semnată DECLARAȚIA DE REUNIRE  a Basarabiei cu România.

Alături de conducerea executivă a orașului Negrești și a Consilierilor locali, care au semnat această DECLARAȚIE,  au fost prezente înalte fețe bisericești, printre care: Episcopul Hușilor PS Ignatie, Arhimandrit Atanasie, Starețul Mănăstirii Brîncoveanu de la Sâmbăta de Sus,  Arhimandrit Vichentie, Starețul Mănăstirii Rafaila, Preot Vadim Dimitrenco de la Parohia Ștefan Vodă din Basarabia, Preoții care slujesc la bisericile din Negrești, oaspeți din Basarabia și numeroși cetățeni din Negrești.

Redăm mai jos textul DECLARAȚIEI DE REUNIRE, un document cu o puternică semnificație sufletească pentru românii din Basarabia și România.

ADOPTATĂ ASTĂZI, 27.03.2018. LA NEGREȘTI, JUD. VASLUI

Având în vedere că, de o parte si de alta a Prutului, trăiește același popor românesc, despărțit vremelnic  de interese meschine, popor ce vorbește aceeași limbă, popor ce are aceeași istorie, popor ce are aceeași credință; Luând în considerare Declarația Parlamentului României din 24 iunie 1991 prin care condamnă Pactul Rribbentrop-Molotov; Invocând dreptul popoarelor la autodeterminare, prevăzut de Actul final de la Helsinki din13 august  1975; Amintindu- ne suferințele fraților și ale strămoșilor nostril care au luptat pentru acest pământ românesc; Făcând apel la adevărul istoric, care trebuie restabilit și care arată,  fără urme de îndoială, că românii au locuit și vor continua să locuiască în spatial lor istoric; La împlinirea a 100 de ani de când Sfatul Țării proclama Unirea Basarabiei cu România;                                        

Noi, Consiliul Local Negrești și Primăria Negrești,  județulVaslui,

Ne declarăm alături de comunele, orașele și raioanele care au proclamat reunirea cu România. Avem obligația morală de a nu uita sacrificiul generației Marii Uniri din 1918, care a pus mai presus de orice alte interese interesul neamului românesc și trebuie să urmăm acest exemplu. Nu dorim ca sacrificial sutelor de mii de români morți pe câmpurile de luptă și în lagărele sovietice să rămână în zadar. Ne alăturăm prin această Declarație primarilor din Republica Moldova care solicită reunirea cu Țara Mama, România, prin care  s-ar împlini, din nou, visul unei Românii Mari.

               Primar, ing.Vasile Voicu                                                                 Secretar, Faur Felicia

           Consilieri:

 1. Apetrăchioaei Adrian    
 2.  Baciu Petronel – Marius
 3. Calciu Monica         
 4. Fărâmă Victor
 5. Ionescu Cristian – Petrică      
 6. Lupu Narcis
 7. Marian Vasile
 8. Mihai  Paraschiv – Vasilică
 9. Moroşanu Radu       
 10. Munteanu Mihăiţă
 11. Popa Constantin – Cristinel    
 12. Popa Liviu – Mircea
 13. Romanescu Ioan   
 14. Rotariu Bogdan
 15. Rusu Petru – Cristinel   
 16. Săvuţă Constantin
 17. Terente Vladimira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*