Opinie. Despre justiție.

Anul acesta în cadrul materialelor publicate pe acest site am încercat pe cât posibil să nu publicăm opinii referitoare la viața politică din România. Am găsit destule subiecte locale despre care să publicăm.

În săptămâna ce a trecut s-a întâmplat un eveniment asupra căruia trebuie să ne pronunțăm. E vorba despre decizia CCR, care îl obligă practic pe președinte, să o demită pe șefa DNA.

Vedem acum televiziuni care în 2009, urmare a referendumului de demitere a președintelui de atunci, dl. Băsescu, criticau în termeni foarte duri CCR, publicau materiale jignitoare asupra unor judecători de acolo, acum laudă această instituție. De atunci până astăzi s-a schimbat componența și raportul de forțe în această instituție.

Dar ce este de fapt CCR. Atât timp cât acolo pot fi numiți judecători care au fost politicieni și nu există criterii profesionale stricte, putem spune că această instituție este una politică. POLITICĂ.

Ministrul Justiției… Cine poate fi numit în acea funcție? Cine dorește partidul sau alianța politică la guvernare. Nu se menționează că trebuie să îndeplinească criterii profesionale stricte în acest domeniu.  Așadar și această funcție este una politică. POLITICĂ.

Președintele țării… Poate fi ales în această funcție orice persoană cu cetățenie română, care trebuie să îndeplinească câteva criterii legale. Deci.. tot o persoană politică. POLITICĂ.

Cine sunt de fapt persoanele care nu îndeplinesc criterii politice în acest domeniu? Membrii CSM. Acolo trebuie să existe profesioniști in domeniu aleși după criterii stricte.

Ce constatăm însă. Avizul CSM este doar consultativ în luarea unei decizii. Prin urmare cei mai competenți nu au un rol decisiv în decizie, în schimb președintele trebuie să se supună unei decizii luată de politicieni. Avem hibe mari în Constituția noastră. Ceva trebuie schimbat.

Independența justiției este garantată de această Constituție, dar este la mâna politicienilor. Așa ceva nu este permis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*