O nouă taxă. Taxa specială de salubrizare.

 Vineri, 14 decembrie 2018, într-o ședință de îndată a CL Negrești, în prezența vicepreședintelui CJ dl. Ciprian Trifan,venit parcă să se asigure că se va vota, la propunerea Primarului Vasile Voicu,s-a aprobat o nouă taxă specială de salubrizare. Cuantumul taxei de salubrizareîn cazul utilizatorilor casnici, va fi de 9 lei/persoană/lună în oraș și 3lei/persoană/lună la sate.

Taxa se va plăti de toți cetățenii care locuiesc la casă sau apartament și au calitatea de proprietar sau chiriaș al imobilului.

Utilizatorii non-casnici, care au sediul social/punctul de lucru sau desfășoară activitate pe teritoriul orașului Negrești, în clădirile ce le dețin în proprietate/chirie, au obligația de a încheia cu operatorul autorizat, contract în vederea prestării serviciului de colectare a deșeurilor.

În vederea calculării taxei speciale de salubrizare, beneficiarii au obligația depunerii Declarației de impunere  la Primăria orașuluiNegrești – Serviciul impozite și taxe locale, până la data de 30 ianuarie 2019.

În cazul în care cetățenii nu depun această Declarație, taxa de salubrizare va fi stabilită din oficiu, pe baza estimării unui număr de 4 persoane pentru fiecare imobil,indiferent de numărul persoanelor care locuiesc acolo.

Așadar, din 2019 fie că locuiești în oraș sau în satele componente, vei plăti această taxă de salubrizare stabilită de Asociația pentru Dezvoltare Intracomunitară a județului Vaslui (ADIV). Taxa nu ține cont dacă depozitezi sau nu gunoi la rampele amplasate.

O mare problemăva fi numărul destul de mic rampe amplasate.  De exemplu, toată strada Decebal, va trebui să aducă gunoiul la rampa de la Liceu Agroindustrial, deoarece operatorul serviciului public care a câștigat licitația nu are obligația de al ridica de la poartă așa cum se întâmplă în prezent.  Străzile care nu au rampă, vor trebui să o caute pe cea mai apropiată.

Si la sate va fi o problemă cu numărul rampelor de gunoi. Sunt câte una în fiecare sat, la mare distanță de extremitățile localităților. Sunt necesare neapărat rampe suplimentare.

Persoanele fizice, vor plăti această taxă, direct la Serviciul impozite și taxe locale, fără a mai fi nevoie să încheie contract cu operatorul și indiferent dacă duc sau nu gunoi la rampa de colectare.

Plata se va face lunar, până în data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează, iar dacă nu se va plăti până la această dată se vor calcula majorări de 1% la suma restantă pentru fiecare lună sau fracțiune de lună. Sumele colectate se vireazăîn contul ADIV.

Această taxă va fi actualizată la începutul fiecărui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*