Ce facem cu clădirea fostului Spital Negrești?

Încercăm în materialul următor să prezentăm într-o ordine, sperăm cronologică și coerentă, situația care se dezbate în acest moment între cetățenii orașului Negrești. Situația clădirii fostului Spital Negrești.

În data de 16.01.2019 Primăria Negrești, primește de la DGASPC Vaslui adresa cu nr 1417 semnată de domnul Director General Ionel Armeanu Ștefănică, în care printre altele se precizează:…..”vă solicităm sprijinul în identificarea unui spațiu de pe raza orașului Negrești care să poată fi pus la dispoziția instituției noastre în vederea amenajării unui serviciu social care să ofere servicii sociale de specialitate persoanei vârstnice. Astfel am putea crea în parteneriat un serviciu social care să ofere servicii de găzduire, îngrijire și recuperare a vârstnicilor, în vederea depășirii situațiilor de dificultate, prevenirii și combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale și creșterea calității vieții.

În ședința de CJ Vaslui din data de 25.01.2019, pe ordinea de zi este introdus un Proiect de Hotărâre, inițiat de domnul Președinte Dumitru Buzatu, votat de Consilierii Județeni ( inclusiv de cei din Negrești) care prevede:

“Se aprobă transmiterea unui imobil din domeniul public al orașului Negrești în domeniul public al județului Vaslui, identificat în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.”

În anexa Proiectului de Hotărâre, se dau datele de identificare ale imobilului : “Spitalul Orășenesc Negrești, situat în orașul Negrești, jud. Vaslui, str Decebal, nr 5, suprafață teren 19.899 mp, suprafață construită 3093 mp, valoare de inventar 10.222.557,43 lei.

În data de 29.01.2019, la ședința comisiilor de specialitate din CL Negrești, a participat ca invitat domnul Vasile Mariciuc, vicepreședinte CJ Vaslui.

Referitor la solicitarea menționată mai sus, domnul Mariciuc a precizat:

“Există o problemă la DGASPC Vaslui cu persoanele vărstnice și bolnavii neuropsihici din Centrul Huși care trebuie rezolvată prin transferul acestora în alte locații. În acest sens CJ Vaslui solicită transferul de proprietate de la CL Negrești la CJ Vaslui a clădirii fostului Spital Negrești.

S-a dezbătut acestă solicitare și au existat inclusiv, discuții contradictorii între consilierii PNL și domnul Mariciuc. Opoziția nu refuză din start această solicitare dar, nu sunt de acord cu transferul de proprietate  asupra clădirii și a transferării exclusive a bolnavilor neuropsihici aici.

Dl. Cristi Rusu, consilier local PNL, a menționat că, așteptările cetățenilor din Negrești și împrejurimi sunt de a se deschide o formă de spitalizare continuă la Negrești și a  adus în discuție deschiderea unui Centru de Permanență care să rezolve o parte din problemele medicale ce apar după ce cabinetele Medicilor de Familie se închid.

În data de 30.01.2019, în ședința CL Negrești a fost citită solicitarea CJ Vaslui, fără a fi un Proiect de Hotărâre pentru a se vota și s-a cerut părerea celor prezenți, inclusiv cetățenilor din sală.

Primarul orașului, domnul Vasile Voicu, a informat că din 2012 de când a preluat primul mandat, a făcut numeroase demersuri către Guvern și a discutat personal cu mai mulți Miniștri ai sănătății pentru redeschiderea Spitalului. În opinia dumnealui redeschiderea Spitalului Negrești nu mai este posibilă.

Cel mai probabil într-o ședință viitoare se va  supune votului solicitarea CJ Vaslui de transfer a clădirii fostului Spital. Dumneavoastră, cetățenii aveți posibilitatea aici, sau în discuțiile pe care le aveți cu aleșii locali din Negrești, parlamentari, aleși județeni, etc, să vă spuneți punctul de vedere. E bine să o faceți acum. E o decizie dificilă și importantă pentru viitorul orașului nostru.

Întrebările principale la care ar trebui să răspundeți sunt:

  1. Suntețí de acord cu solicitarea CJ Vaslui?
  2. Suntețí de acord ca cedarea clădirii să se facă prin transfer de proprietate?
  3. Sunteți de acord ca în acestă clădire să fie transferați bolnavi neuropsihici sau să se facă un Centru pentru persoanele vârstnice?
  4. Sunteți de acord ca cel puțin la parterul clădirii să fie înființat un Centru de permanență?
  5. Doriți ca această clădire să rămână în proprietatea orașului Negrești și să se caute în continuare soluții de deschidere a unui spital?

Încercați să răspundeți fără a gândi neapărat într-un registru politic. Indiferent de opțiunea politică, decizia care se va lua ne va influența pe toți mai mult sau mai puțin.

Pepagina noastră de fb găsiți mai multe poze din locație făcute în urmă cu apx doi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*