Interviu cu domnul ing. Cristi Rusu

 

R- Domnule Rusu, după 4 ani, un nou interviu cu dumneavoastră aici pe InfoNegrești. Cum sunteți?

CR- Sunt într-o formă foarte bună, din multe puncte de vedere. Doar puțin mai grizonat la păr, dar asta e doar o chestiune ereditară, așa cum îmi place mie să spun.

R- Cum au fost acești ultimi 4 ani care au trecut de la alegerile locale din 2016?

CR- Timpul trece foarte repede, daca ai lucruri de făcut. Așa cum spuneam în urmă cu 4 ani, când, din păcate nu am fost ales primar, m-am concentrat în special pe familie și carieră. Ambele au evoluat foarte frumos și sunt foarte mulțumit din acest punct de vedere. Nu am putut însă să mă îndepărtez nici de politică așa cum, poate, și-ar fi dorit familia. Deși am fost ales consilier județean în 2016, am ales să demisionez din acea funcție și să rămân consilier local la Negrești, tocmai pentru a rămâne în contact cu problemele orașului și cu concetățenii mei. Au fost însă 4 ani de opoziție destul de dificili, cu o conducere care s-a culcat pe o ureche după ce a fost aleasă.

R- Cum ați trecut peste faptul că nu ați fost ales primar în 2016?

CR- Am fost destul de dezamăgit în primă fază. Nu înțelegeam unde am eșuat în transmiterea mesajelor mele, dar ulterior, am înțeles că în politică lucrurile sunt diferite față de carieră, acolo unde dacă ai valoare și susții examenele pe care le dai, poți avansa. În politică depinzi de fiecare vot în parte. În ultimii 4 ani, am profitat însă de apartenența la un partid politic puternic si bine structurat și în fiecare an am mers prin intermediul departamentelor de specializare din PNL și a Fundației Șeidel la cursuri de perfecționare, inclusiv în domeniul politic, pentru a deveni mai bun.  În 2019, de exemplu, am fost câteva zile la Oradea unde am participat la training despre administrația locală. Am văzut și am participat direct la un exemplu de administrație locală. Sigur, Oradea este la ani lumină înainte, față de noi dar, totdeauna e bine să înveți de la cei mai buni.

R- Sunteți mai pregătit acum?

CR- Cu siguranță. Astăzi trebuie să fii mai bun ca ieri, e un principiu pe care am încercat să-l urmez și în cariera mea.

R- Ce veți face în 2020, la alegerile locale? Candidați?

CR- Trebuie să recunosc că în ultimul an am analizat destul de mult această posibilitate. Când eram aproape de o decizie, apăreau oportunități în carieră de neratat. Am o poziție foarte bună în cariera mea profesională, cu perspective și mai bune, dar simt că anul 2020 este ultima mea șansă să mai candidez la funcția de primar al orașului Negrești. Da, voi candida la această funcție și sper cu alt rezultat de această dată. De altfel i-am și anunțat pe colegii mei din PNL că este ultima mea candidatură la această funcție. Dacă nu reușesc las un coleg mai priceput pe viitor. Dar eu sunt convins că voi reuși.

R- E o schimbare benefică aceasta, pe care doriți să o faceți? Ați muncit mult totuși și pentru cariera dumneavoastră.

CR-   Când vrei să muncești în folosul oamenilor, niciodată nu e o alegere greșită. Sunt conștient că va fi o provocare destul de grea, dar sunt dispus să mă apuc de treabă. În 2020 orașul Negrești se află într-o situație poate mai dificilă decât în 2016, deoarece în ultimii 4 ani nu s-au făcut multe lucruri.

R- Ce e de făcut în orașul nostru?

CR- Oooo. Dar ce nu se poate face aici. Multe lucruri sunt necesare la noi. În toate domeniile. De la infrastructură, învățământ, sănătate, locuri de muncă, utilități (apă, gaz metan, electricitate, canalizare, ) etc. Sunt foarte multe de făcut și voi porni o muncă de durată. Voi vorbi pe larg în campania electorală despre proiectele mele.  Sper să găsesc înțelegere la început, până voi reuși să creez și să consolidez canalele de muncă prin care să realizăm tot ceea ce mi-am propus. Oamenii nu mai au răbdare și încredere, pe bună dreptate. Orașul nostru a avut de-a lungul anilor mulți reprezentanți în funcții cheie în politică și administrație, și din păcate lucrurile au mers într-o direcție nu prea bună. Și în ultimii 4 ani am avut reprezentanți în funcții cheie. Să nu uităm că un negreștean ocupă a doua funcție politico-administrativă în județul Vaslui, iar acest lucru nu prea se simte aici…

R- Cum se pot realiza proiectele pe care vi le propuneți?

CR- Cel mai important lucru într-un proiect, care duce la reușita proiectului, este munca. Este esențial să muncești cât de mult poți pentru a face lucrurile posibile. În al doilea rând trebuie să schimbăm modul în care s-a lucrat la Negrești. Un exemplu simplu, în ultimii 8-12 ani eu nu am văzut pe biroul primarului un calculator sau un laptop. Cum e posibil ca acum, când toată lumea e conectată on-line, conducătorii noștri să lucreze cu abacul? Așadar, e important să muncești dar și să găsești metodele cele mai eficiente și adaptate timpurilor în care lucrăm.

Echipa este de asemenea foarte importantă. Personal am identificat în rândul angajaților din primărie câteva persoane, de foarte bună calitate, cu care se poate face performanță. Sunt și persoane cu o atitudine delăsătoare, din anturajul actualei conduceri, care au fost angajate sau promovate pe alte criterii decât cele profesionale. Aceste persoane trebuie să-și schimbe substanțial atitudinea.

Îmi doresc de asemenea ca alegătorii să voteze și lista de consilieri PNL pentru a avea o majoritate cu care să lucrez și să nu consumăm energia în dispute politice sterile. Sunt oameni de calitate pe lista de consilieri, care au expertiză în diferite domenii și cu care voi face o echipă performantă.

R- Ce ne puteți spune despre contracandidații dumneavoastră?

CR- Sunt obișnuit în munca de zi cu zi să-mi studiez cu atenție concurența dar, mult mai important este ca eu să am cele mai bune soluții, pentru cetățeni.

Pot spune totuși câteva lucruri despre principalii contracandidați. Unii care conduc de 8 ani vin acum din poziția de candidați să ne spună că vor face mai multe. Dar în tot acești ani cine i-a împiedicat să facă, mai ales că au avut și guvernarea și consiliul județean. De ce nu au făcut mai nimic?

Alții care pozează în noua clasă politică, deși, din ce știu sunt mai în vârstă decât mine și au trăit mai mult în comunism, vin de asemenea și promit lucruri fără însă, să aibă nici un fel de experiență administrativă. Nu poți pretinde că poți conduce o primărie cu rezultate bune, dacă tu nu ai nici măcar o experiență de consilier local. Nu știi cum se întocmește un buget, nu știi care sunt sursele de finanțare a unei administrații locale, nu ai experiență în conducere și leadership. În ce domeniu au demonstrat ei până acum? E ca în fotbal, dacă vreți, nu poți juca în prima ligă dacă nu te-ai antrenat și nu ai promovat acolo.

Sper ca cei care votează să aleagă cu atenție și să nu risipească votul, deoarece s-a văzut în 2016 cât de importante pot fi câteva voturi.

R- În final ce le transmiteți celor care vor vota la alegerile locale.

CR- Rog cetățenii să aibă încredere în echipa PNL la alegerile locale. E foarte important să aleagă și candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean, deoarece avem o șansă să schimbăm o dinastie care ține acest județ captiv, de 30 ani.

Eu mă angajez să mă apuc de treabă cu toată priceperea și determinarea mea, dacă voi fi ales. Sunt multe lucruri de făcut și timpul pierdut nu mai vine înapoi.

Consider că am expertiza, experiența și determinarea necesară pentru a ocupa o funcție foarte importantă, cea de primar al orașului Negrești.

Voi dovedi că și aici #SEPOATE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*