Problema câinilor fără stăpân pe străzile din orașul Negrești pare una care nu are finalizare. Foarte mulți ani această problemă nu a fost reglementată, numărul lor a crescut an de an atingând apogeul în anul 2020.
Începând cu vara anului 2021, pentru serviciul de gestionarea câinilor fără stăpân din oraşului Negreşti, judeţul Vaslui, în temeiul Hotărârii de Consiliul Local nr. 69/24.06.2021, a fost aprobată delegarea prin concesiune.
În anii 2021 şi 2022, de pe raza oraşului Negreşti, au fost capturaţi 320 de câini, pentru care a fost cheltuită suma de 248.000 lei ( apropate două miliarde și jumătate de lei vechi). Sunt foarte mulți bani.
Câinii sunt strânși de pe domeniul public la perioade regulate funcție și de alocările bugetare dar de fiecare dată în locul celor strânși apar alții.
Care sunt motivele pentru care mereu apar câini noi pe stradă? În opinia noastră sunt cel puțin 3 motive:
- Câinii sunt aduși în oraș. Deși se susține această ipoteză nu s-a putut demonstra nici prin vizionarea camerelor de luat vederi și nici prin dovezi ale cetățenilor până în acest moment.
- Câinii sunt animale teritoriale și după ce sunt strânși cei din centru, alții de la periferie le iau locul. Ipoteza este valabilă. Dacă înmulțirea acestor câini de la periferie ar fi controlată am putea limita numărul lor. Cum putem controla acest lucru? Aici ajungem la motivul nr 3.
- Datorita faptului că animalele nu sunt sterilizare de către stăpâni înmulțirea acestora nu este controlată și multe animăluțe sunt aruncate efectiv în strada.
E crunt acest lucru și profund nedrept. Animalele suferă iar bugetul local este cheltuit fără a se întrevedea o finalitate. Ce putem face?
Să sterilizăm animalele. Există campanii de sterilizare GRATUITE.
Prin grija unor iubitori de animale, periodic se fac campanii de sterilizare gratuite. Datele campaniilor sunt publice pe facebook iar cei din Negrești știu asta. În echipa iubitorilor de animale care promovează aceste campanii este și un consilier local care vă poate da relații.
( nu avem încă acceptul dumnealui sa ii dăm numele, dar cu toții îl cunoaștem).
Vă încurajăm și noi pe această cale să vă sterilizați animalele și sa participați astfel la creșterea siguranței în orășelul nostru și implicit la o economie la bugetul local. Se pot face alte lucruri cu banii economisiți.
Următoarea campanie de sterilizare este din ce știm noi pe data de 23 februarie.
Haideți să ne sterilizăm animalele, să le dam o șansă la viață și sa protejăm cetățenii.
Negreștenii sunt responsabili!