OAMENI DE LÂNGĂ NOI

Un farmacist de nota 10

În 51 de ani de carieră neîntreruptă în același domeniu și în același oraș, este posibil ca fiecare dintre cetățenii orașului să-i fi trecut pragul farmaciei și să fi primit o alinare la durerea pe care o avea.

Dragilor, astăzi vă prezentăm o doamnă de excepție a orașului nostru care merită din plin aprecierile noastre: Doamna Popa Șt. Filofteia!

”M-am născut în județul Argeș, comuna Morărești, satul Lăunele de Sus, liceul l-am făcut la Râmnicu Vâlcea și am venit la Iași pentru a urma cursurile Facultății de Medicină în specializarea Farmacie.”

”Am venit la Iași să-mi găsesc perechea”, spune cu emoție doamna Popa. ”Soțul meu s-a ținut de mine până m-a luat de nevastă”.

Povestea negreșteană a doamnei Popa începe în anul 1973 când, după terminarea facultății și promovarea examenului de licență în specializarea FARMACIE cu media 10, a ales să profeseze în orașul nostru.

”Datorită mediei de licență, am fost prima persoană pe țară care a cerut repartiția. Am ales repartiția la Negrești. Directorul Centrofarm de atunci mi-a spus: Ce să căutați dumneavoastră la Negrești? ”-povestește doamna Popa.

”Media necesară și suficientă pentru a ajunge la Negrești atunci era 6, solicitarea repartiției în locațiile din țară se făcea în ordine descrescătoare, eu fiind prima la repartiție. Cu atât mai mare a fost surprinderea celor din comisia de repartiție că am solicitat la Negrești.

Îmi amintesc că era o colegă care dorea foarte mult să ajungă la Constanța, unde era un singur loc și venea după mine la repartiție. Mi-a mărturisit ulterior că i-a fost tare frică să nu aleg acel loc înaintea ei.”

”Am ales orașul Negrești cu inima. În facultate l-am cunoscut pe actualul meu soț (n.r. dr. Popa Ion) cu care m-am căsătorit și am făcut doi copii. Fata, Popa Grațiela,  este Conferențiar doctor universitar la Facultatea de Farmacie din Iașiț iar băiatul, Popa Liviu,  este profesor de limbi străine la Liceul Nicolae Iorga din Negrești”.

”Nu regret nimic din alegerea făcută! Aici, la Negrești, am dus o viață tihnită.”

”Îmi amintesc perioada de început când făceam naveta cu trenul până la Buhăiești și de acolo veneam în oraș cu autobuzul. Prima locație a farmaciei a fost la capătul străzii Unirii, pe unde e sediul Gaz Est acum. Farmacia cu nr. 30 Negrești, unitate cu circuit deschis. A fost singura farmacie din Negrești pe o rază foarte mare, de la Vaslui până la Bârnova și până la Roman. Ulterior, farmacia a funcționat pe strada Nicolae Bălcescu, în actualul sediu Bolatini. În locația actuală ne-am mutat după revoluție, în anul 1992, când ne-am și privatizat. La început acest spațiu era insalubru, l-am modernizat în totalitate și am deschis prima farmacie privată din Negrești, cu numele SC BALSAM SRL.”

”În trecut medicamentele lipseau și era foarte greu să te aprovizionezi. După Revoluție a fost o altă perioadă foarte dificilă deoarece medicamentele compensate se distribuiau în funcție de un plafon financiar care de multe ori se termina în primele zile ale lunii. Se așeza lumea la coadă cu noaptea în cap și, uneori, dimineața, când deschideam ne era greu să pătrundem în farmacie. Acum plafoanele sunt nelimitate și e mult mai ușor să-ți procuri medicamentele necesare.”

”Când lucram la STAT, în trecut, am avut mulți angajați pe care i-am condus. După privatizare mi-am ales cu grijă colaboratorii și i-am păstrat. Unul dintre angajați lucrează cu mine de la 18 ani și acum are vârsta de 51. Îmi place să păstrez lângă mine oamenii de valoare, dacă și ei își doresc să rămâne, desigur.”

”Lucrul în farmacie presupunea multă activitate în ceea ce privește preparatele proprii. Noi facem și acum diferite alifii pe care le dăm bolnavilor.  Din păcate, multe alte farmacii fac doar comerț cu medicamente și alte suplimente.”

”Am împlinit vârsta de pensionare din anul 2008 și de atunci lucrez în continuare alături de salariați. Mă ajută mult și fata care este specialist în domeniu și aduce de cele mai multe ori metode și medicamente moderne. Din păcate, lumea din zonă e îmbătrânită și bolnavă și are mare nevoie de noi.”

”Despre orașul Negrești ce pot să vă spun? S-a transformat mult în timp, dar păstrează încă un aspect cenușiu. Fațadele blocurilor nu arată așa cum ar trebui, dar probabil asta e și din cauza faptului că nu sunt asociații de proprietari. Orașul nostru are potențial să arate frumos, ca un oraș cochet de munte, dar pentru asta e nevoie de multă muncă. De fapt, filosofia mea de viață presupune că nu poți trăi mai bine, fără să muncești. Stând pe bancă nu poți progresa.”

Viața de zi cu zi se transformă încet în amintiri și amintirile devin istorie. Istoria e făcută de oameni și cu oameni. O părticică din istoria recentă a orașului nostru e făcută și de doamna Popa Șt. Filofteia.

Poate de multe ori am discutat cu ea la farmacie, i-am admirat graiul fără accent moldovenesc și ne-am tratat durerile cu produsele din farmacia dumneaei. Acest demers al nostru dorește să ne aducă în prim-plan oamenii de valoare de lângă noi cu care interacționăm frecvent.

O carieră de succes de peste 50 de ani în același domeniu, interacțiunea cu oamenii, adaptarea peste timp la vremurile mereu schimbătoare, trebuie povestite și evidențiate.

Mulțumim, stimată doamnă, pentru cariera dumneavoastră, vă dorim multă sănătate și bucurii în continuare!

Sunteți și rămâneți pentru orașul Negrești, la propriu și la figurat, UN FARMACIST DE NOTA 10!

One Reply to “OAMENI DE LÂNGĂ NOI”

  1. Foarte frumoasă și la obiect autobiografia ta! Meriți din plin să fi omagiată după o viață întreagă de efort și dăruire. Te admir și te iubesc dragă Pusa pentru felul tău de a fi și calitățile umane care nu ți-au lipsit niciodată. Primăvară fericită și la multi ani cu ocazia zilei de 8 Martie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*