Matilda Pascal Cojocărița

In cadrul site-lui de stiri infonegrestivs.ro, sectiunea Despre oras-Personalitati gasiti sapte nume de mari oameni care au influentat si imbogatit viata si cultura romaneasca si care au stransa legatura cu orasul nostru. Ne-am propus sa readucem in cunostinta negrestenilor date si informatii despre acesti oameni. Al patrulea nume pe care il propunem dumneavoastra este:

Profesie – Cântăreață de muzică populară.
Data și locul nașterii – 4 octombrie 1958, Negrești, județul Vaslui

 

Matilda Pascal Cojocarita s-a nascut intr-o familie de oameni simpli care aveau deja trei copii. A copilarit in orasul natal pana la 17 ani.

Studiile liceale si le-a insusit la Liceul Emil Racovita din Iasi, cursuri serale, iar cele superioare, la Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii Spiru Haret, de curand absolvind si masterul in folclor. Dupa absolvirea liceului s-a angajat la “Combinatul de fire si fibre sintetice” din Iasi, s-a inscris in ansamblul combinatului, unde a facut muzica populara, usoara si dansuri populare.

In 1979 a castigat echivalentul de atunci al titlului “MISS Romania” din zilele noastre si anume locul 1 al primului concurs de frumusete feminina din Romania sub deviza „Munca, Tinerete, Frumusete”, concurs ce a avut loc la Costinesti.

S-a casatorit pentru prima oara in 1980, casatorie in urma careia s-a nascut primul ei copil, un baiat. Dupa o perioada de timp, in urma unor neintelegeri cu primul sot pleaca, impreuna cu copilul in varsta de 11 ani, la Bistrita, la violonistul Stefan Cigu, cel cu care se cunostea din diversele concerte avute in tara. Dupa ceva timp cei doi isi unesc destinele si formeaza una din cele mai frumoase si stabile perechi din lumea muzicii populare.

Cei doi s-au stabilit in Bistrita (unde locuiesc si in acest moment) alaturi de cei 3 copii ai lor (baiatul Matildei din prima casatorie si un baiat si o fata ai lui Stefan dintr-o casatorie anterioara). Cei trei copii ai familiei au urmat tot cariere muzicale.

Printre albumele scoase de acesat indragita interpreta de muzica se numare:

Cantece de petrecere; In fumul de tigara; Melodii de-atunci cantate acum.

Este regretabil ca atunci cand avem ocazia sa invitam artisti la diferite spectacole in orasul Negresti nu facem tot posibilul sa aducem acasa aceasta minunata interpreta care face cinste orasului si preferam (cel putin in ultimii ani) sa platim artisti multi si nu neaparat foarte buni din Republica Moldova.

Multumim si pe aceasta cale acestei minunate interprete care ne face cinste si nu uita niciodata sa mentioneze orasul natal ca un loc care a facut si face parte din viata ei.

Sursa informatiilor; www.matilda.ro ; wikipedia.org