Neculai Macarovici

Neculai Macarovici (n. 12 aprilie 1900, Targu Negresti, Vaslui – d. 26 iulie 1979, Iasi) a fost un geolog si paleontolog roman, membru corespondent (1974) al Academiei Romane

S-a nascut la Negresti, in anul 1900 din parintii Gheorghe si Elena Macarovici. Urmeaza studiile primare in Husi, dupa care urmeaza Liceul „Mihail Kogalniceanu” din Vaslui, pe care l-a absolvit in anul 1919.

Dupa absolvirea Liceului „Mihail Kogalniceanu” din Vaslui, a urmat cursurile Facultatii de Stiinte din Iasi, in 1939 luandu-si doctoratul in stiinte naturale, specialitatea geologie; in 1956 a obtinut titlul de doctor docent. A fost profesor la scoli din Targu Frumos, Vaslui si Iasi. In 1927 a intrat ca asistent suplinitor la Laboratorul de Geologie al Universitatii din Iasi, parcurgand toate gradele didactice, pana la cel de profesor (1952); director al Muzeului National de Istorie Naturala din Iasi (1948-1969). De-a lungul a trei decenii, cat a predat la catedra, s-a preocupat de ridicarea permanenta a nivelului de pregatire a studentilor, intocmind, intre altele: Curs de paleontologie stratigrafica (1948) si primul curs romanesc de Geologia Cuaternarului (1968).

A efectuat cercetari geologice in urmatoarele regiuni: Platforma Moldoveneasca, Dobrogea de Sud, partea de sud a Basarabiei si sudul Ucrainei dintre Prut si Nistru. In domeniul stratigrafie, a adus importante contributii in orizontarea litofaciala si biostratigrafica a Sarmatianului, a Pleistocenului din sudul Moldovei si a Cuaternarului in Romania. Ca paleontolog, a imbratisat un spectru foarte larg de probleme: de la foraminifere pana la mamifere. S-a impus in paleontologia romaneasca si straina cu studii asupra faunelor de moluste ai mamifere sarmatiene, pliocene si cuaternare. Initiator al studiilor de micropaleontologie si palinologie de la Universitatea din Iasi, a abordat pentru prima oara studiul foraminiferelor actuale din Marea Neagra.

A avut si preocupari de geologie economica: a cartat o serie de masive din sare si s-a ocupat de prospectarea carbunilor din zona de molasa, precum si a unor roci utile din Platforma Moldoveneasca (calcare, turba, argila). in domeniul hidrogeologiei, a studiat problema alimentarii cu apa a unor localitati din Moldova. A inventariat apele minerale din Moldova. A efectuat si prospectiuni pentru petrol si gaze in Platforma Moldoveneasca; a fost primul care a intuit posibilitatea prezentei de hidrocarburi in zona de platforma continentala a Marii Negre. S-a preocupat de studiul mineralizatiilor auro-argintifere din Muntii Apuseni. S-a numarat printre membrii fondatori ai revistei americane „Malacologia” (1963). Membru activ al Societatii Internationale „Unitas Malacologica Europaea”, cu sediul la Basel, si membru al Societatii de Geologie din Bucuresti.

Lucrari de referinta:

 • Nota preliminara asupra depozitelor pliocene din sudul Moldovei, 1929;
 • Asupra faunei de mamifere de la Giurcani, Falciu, 1938;
 • Recherches geologiques et paleontologiques dans la Bessarabie meridionale en Roumanie, 1940;
 • Asupra unor mamifere fosile din Sarmatianul Podisului Moldovei, 1968;
 • Conditiile de mediu ale vietuitoarelor din trecutul geologic, 1977.
 • Calauza Ceahlaului”, Iasi, 1932;
 • „Curs de Paleontologie stratigrafica „, Iasi, Universitatea „Gh. Asachi”, 1948;
 • ” Tabloul analizelor apelor minerale „, Iasi, 1957;
 • „Geologia cuaternarului”, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1968;
 • ” Paleontologia stratigrafica a Romaniei”, Bucuresti, Editura Tehnica, 1972;
 • ” Conditiile de mediu ale vietuitoarelor din trecutul geologic”, Bucuresti, Editura Tehnica, 1972.

  S-a stins din viata in iulie 1979 si a fost inmormantat in cimitirul „Eternitatea” din Iasi.